Tip Menghias Ruang Tamu Yang Sempit - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia

Tip Menghias Ruang Tamu Yang Sempit

Bila kamu ada ruang tamu yang ‘comel’, kamu perlu maksimumkan setiap inci… Ya, ia bukan perkara mudah. Cosmo kongsikan strategi terbaik.

 

Padanan Warna

Cat dinding ruang tamu dengan warna berlainan dari dapur hingga hallway. Tambah definisi pada ruang tempat duduk dengan permaidani rona putih atau coklat-kelabu. Warna neutral ditambah dengan kontras antara permaidani dan lantai akan meluaskan ruang secara visual.

 

Sofa Ringkas

Jarang orang nak duduk di tengah, jadi pilih kerusi untuk berdua atau sofa saiz studio (ia lebih kecil dari yang biasa). Motif cetak buat ruang tampak sempit, jadi pilih fabrik rona solid dan tambah bantal serta hiasan seni untuk cipta ruang diingini.

 

Ottoman Pelbagai Guna

Ottoman boleh digunakan sebagai kerusi, meja (letak dulang di atasnya), atau tempat rehatkan kaki. Hujungnya yang lembut ideal untuk ditolak ke sudut sempit bila kamu perlukan ruang tambahan.

 

Luaskan Ruang

Lebih banyak ruang vertival boleh digunakan bagi menyimpan barang, makin kurang kemungkinan ruang kamu jadi sempit. Pilih rak terbuka yang boleh nampak dinding sebagai ilusi ruang luas. Untuk maksimumkan kesan tersebut, jangan padankan rak dengan buku. Akhir sekali, suai padan dengan barang hiasan seperti pasu, bingkai gambar, buku dan lilin untuk tambah seri.

 

Lebih Cahaya

Meja dan lampu lantai cipta keselesaan dan tambah class pada ruang yang bertingkap kecil tanpa memakan ruang. Cahaya indirect akan beri glow yang cantik pada seluruh ruang.

 

Foto: Shutterstock.com

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor