Tangani Drama Di Tempat Kerja
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia

Tangani Drama Di Tempat Kerja

Terdapat pelbagai jenis ‘drama’ di tempat kerja. Ada yang 20 episod dan ada juga yang tiada kesudahannya…

shutterstock_469491665

Office drama boleh buatkan suasana bekerja jadi tidak selesa (janggal!), tidak produktif malah persekitaran tempat kerja bertukar negatif. Jika kamu inginkan persekitaran tempat kerja yang harmoni, bebas drama remeh dan pupuk kerjasama berkumpulan, kamu perlu jadi proaktif dalam menangani situasi beracun ini.

 

Tetapkan Polisi

Salah satu cara paling efektif untuk tamatkan drama di tempat kerja adalah untuk tanganinya sebelum keadaan bertambah teruk. Pertimbangkan sisipan tambahan untuk ‘peraturan’ dalam kumpulan kerja kamu seperti garis panduan untuk tangani perkara remeh yang boleh jadi masalah besar jika dibiarkan. Sebagai contoh, terapkan perbincangan secara berkumpulan sekiranya terdapat masalah dengan salah seorang dalam kumpulan kamu. Bincang dan dapatkan kata sepakat. Cara ini kamu tidak akan dilihat sebagai the evil one dan dia juga tidak akan terasa seperti diserang.

 

Jelaskan Peranan Sebenar

Drama akan timbul apabila orang tidak tahu atau pasti secara spesifik peranan dan tanggungjawab mereka di tempat kerja. Deskripsi kerja seharusnya menunjukkan carta organisasi jabatan kamu dan kepada siapa kamu harus laporkan hal kerja kamu. Apakah tugas utama yang berkaitan dengan setiap kedudukan di jabatan kamu dan jenis kuasa serta keupayaan membuat keputusan yang dipegang oleh setiap posisi tersebut. Deskripsi tugas perlu diberitahu kepada semua pekerja supaya mereka sedar dan tahu apa yang mereka perlukan serta peranan setiap individu dalam jabatan kamu. Jika sudah enam bulan kamu bekerja di sana dan masih tidak tahu ataupun pasti, tidak salah untuk kamu bertanyakan perihal ini.

 

Berhenti Bergosip

Sebaik saja orang sampaikan gosip kepada kamu, put a stop to it! Jika kamu terpaksa dengar, pastikan kamu tidak sebarkannya. Kamu boleh bantu hentikannya dengan cuba cari punca kepada gosip tersebut dan berbincang dengannya secara individu. Jika ia semakin meliar, kamu boleh point out ketika mesyuarat dengan berkomunikasi secara profesional. Ingat! Bergosip sangat tidak profesional tidak kira apa jua jawatan serta pangkat kamu. Jadi kurangkan bergosip dan tingkatkan mutu serta kualiti kerja kamu, okey!

 

Minta Bantuan

Jabatan sumber manusia wujud di semua syarikat bukan semata untuk uruskan kemasukan pekerja baru saja ya. Mereka juga boleh menawarkan khidmat kaunseling kepada pekerja dan segala informasi adalah sulit. Jika jabatan kamu mempunyai drama queen atau penghasut dan kamu sudah berbincang secara elok dengannya tapi tidak diendahkan, kamu sebagai pekerja ada hak untuk minta pertolongan daripada jabatan sumber manusia untuk menyelesaikan masalah tersebut. Cara ini sebenarnya adalah cara paling tepat dan profesional yang boleh kamu lakukan untuk tangani masalah di tempat kerja.

 

Terapkan Nilai Profesionalisme

Kamu perlukan ciri ini jika mahu hentikan drama di pejabat. Sebelum lakukan sesuatu perkara, senaraikan terlebih dahulu pro dan kontra daripada tindakan kamu itu. Adakah ia sesuatu yang boleh diguna pakai di alam pekerjaan ataupun sesuatu yang seharusnya kamu tinggalkan di universiti sebaik saja kamu tamat pengajian. Ingat! Bermusuhan di tempat kerja tidak mendatangkan faedah kerana kamu tetap perlu bersemuka dengannya untuk urusan kerja. Jika perlu menegurnya, tegur dengan cara paling profesional dan diplomatik agar dia tidak terasa negative vibe daripada kamu dan supaya tiada masalah remeh seperti tidak puas hati dan gosip selepas teguran itu.

 

Foto: Shutterstock.com

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor