Nak Picit Jerawat? Kami Tahu Cara Yang Betul - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Nak Picit Jerawat? Kami Tahu Cara Yang Betul

Nak Picit Jerawat? Kami Tahu Cara Yang Betul

Walaupun semua orang cakap “jangan picit jerawat tu!” tapi siapalah yang mampu menahan, kan? Blackheads? Whiteheads? Pastikan kamu picit dengan betul seperti pakar. Ok jom picit!
Foto: Depositphotos

Blackheads

Apa benda blackheads ni?

Blackheads bukan kotoran. Ia adalah liang pori yang terbuka yang diisi dengan kombinasi kulit mati dan juga minyak “bila kulit terdedah pada udara, kemudia ia teroksida dan menjadi gelap,” jelas Jordana Mattioli, pakar kecantikan medical di NYC.

Bila boleh picit?

Tak seperti jerawat, blackheads tak ada kitaran hidup, bermakna ia sentiasa ada dan sedia untuk kamu picit. Nampak saja terus boleh picit.

Bagaimana nak buat?

1. Sental dahulu

Mulakan dengan eksfoliasi (Kate Somerville Liquid ExfoliKAte, RM300). “Lebih banyak kulit mati yang kamu tanggalkan, lebih mudah nak picit nanti,” jelas Mattioli.

2. Picit dengan bijak

Sebelum kamu mulakan, balut hujung jari yang nak memicit tu dengan tisu atau kapas supaya kamu tak gunakan kuku terus pada kulit dan sebarkan kuman. Kemudian picit perlahan-lahan. Elak jari terlalu rapat untuk beri laluan blackheads keluar. Syaratnya, kalau dah tiga kali kamu picit tak keluar juga, berhenti. Jika diteruskan kamu boleh merosakkan kulit atau terpecah kapilari yang boleh menyebabkan parut kekal atau kemerahan.

3. Elakkan ia kembali

Walaupun kamu dah picit keluar semuanya, liang porimu akan ‘terisi’ semula… Itu memang prosesnya. Pupur arang seperti Sephora Collection Rubber Mask, RM25 akan membantu melambatkan kemunculannya dengan menyerap lebihan minyak. “Ia takkan hilangkan blackheads sepenuhnya seperti kamu memicit tetapi ia membantu kurangkan penampilannya seminggu dua,” kata Mattioli.

Whiteheads

Apa pula whiteheads?

Campuran sel kulit mati dan minyak yang terkumpul di dalam pori yang tertutup. Tanpa pendedahan kepada udara, gabungan ini tidak teroksida seperti blackhead sebaliknya membentuk bonjolan putih (yang juga sukar untuk menahan daripada dipicit!).

Bila boleh picit?

Bila bintik atau kepala putihnya jelas kelihatan, ia dah boleh dipicit. Jika masih kemerahan, tunggu sehari dua lagi.

Bagaimana nak buat?

1. Panaskan dulu

Bukan bakar tapi selepas kamu mandi, atau lekapkan kapas dengan air suam di situ dan sapu pelembap paling pekat yang kamu ada pada bintik putih itu. Ia akan memerangkap haba yang kamu perlukan untuk melembutkan kulit agar extraction kamu kemas. Jika masih degil, pekapkan pelembap tadi dengan tuala hangat beberapa minit.

2. Grab a tool

Pengekstrak besi macam yang ada di sini akan membolehkan kamu picit dengan tepat dan kemas – basmi kuman dahulu dengan cecair antibakteria. ‘Kepung’ whitehead dengan gelung besi kecil dan tekan lembut. Jangan terlalu kasar takut nanti berparut.

3. Pastikan bersih

Bila whitehead dah keluar, letakkan ais beberapa minit untuk meredakan keradangan, dan pedap produk benzoyl-peroxide seperti Neutrogena Rapid Clear Stubborn Acne Daily Leave-On Mask, RM49.78 untuk bunuh bakteria jika ada. Jika kamu lihat kulit berkeping, macam luka kering, biarkan jangan kupil. Bila dikupil itulah yang meninggalkan parut.

Cysts

Apakah itu?

Bintik merah yang nampak macam nak meletup akibat liang pori yang tersumbat dek minyak, yang kemudiannya tersebar ke tisu sekeliling dan membentuk jangkitan. Selalunya ada pada dagu dan rahang (selalunya sebab hormon) dan boleh bertahan sampai beberapa minggu malah bulan.

Bila boleh picit?

Cyst adalah jenis yang takkan ‘masak’ dan tak ‘bermata’ jadi seeloknya kamu jangan picit sendiri . Serah pada yang lebih pakar untuk elak parut dan daripada menjadi lebih besar.

Bagaimana nak buat?

1. Rawat permukaannya

Tak banyak yang boleh kamu lakukan dengan jangkitan di bawah kulit jadi penting untuk kamu pastikan kebersihan permukaannya dan rawat dengan produk yang mampu menenangkan keradangan seperti First Aid Beauty Skin Rescue Daily Face Cream, RM100. Formula yang terlalu kuat akan buat kulit kering.

2. Tenangkan kemerahan

Jika ada krim untuk gatal dan ruam bolehlah gunakan sementara (CeraVe Itch Releif Moisturizing Cream, RM105.87) dan tuam dengan ais beberapa kali sehari untuk mengecutkan saluran darah dan mengurangkan pedih dan bengkak.

3. berjumpa pakar

Kalau cyst itu menyakitkan atau kamu ada acara penting yang bakal berlangsung dan perlu ia dirawat segera, pakar kulit boleh memberi suntikan corticosteroid yang akan mengecutkannya dalam masa 24 jam. Kata Mattioli, suntikan itu boleh meninggalkan lekuk di bahagian yang ada cyst jadi dia cadangkan jangan buat kerap.

Pertama kali berjumpa orang akan ingat saya garang (memang pun!) dan sombong (langsung tak!)… Tapi bila buka mulut, semua ‘hancur’. Beauty is my passion but I keep me natural most of the time. Menyanyi dalam kereta adalah terapi saya. I love music and travelling, jadi sila ajak saya jalan-jalan. Jangan serabutkan otak dengan perkara negatif, belajar untuk ‘let it gooo, let it gooo…’, kamu akan menjadi seorang yang lebih bahagia.

Beauty Guru