Ketahui Langkah Terbaik Menghindari Kanser Serviks
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia

Ketahui Langkah Terbaik Menghindari Kanser Serviks

Prev1 of 6
Use your ← → (arrow) keys to browse

Kanser serviks antara empat penyakit berbahaya yang membawa maut kepada wanita di dunia. Masih belum terlambat untuk kamu menghindari kanser serviks kerana kamu boleh mengubahnya dengan mengamalkan gaya hidup sihat.

Foto: 123rf.com

Apa itu kanser serviks?

Kanser servik bermula dengan jangkitan di bahagian servik. Pertumbuhan sel abnormal ini boleh merebak sehingga ke anggota tubuh yang lain secara senyap.

Gejala kanser serviks

Pada peringkat awal, tiada gejala/tanda yang berlaku tetapi penghidap akan merasakan kesakitan di bahagian pelvis, pendarahan di bahagian alat sulit juga kesakitan ketika melakukan hubungan seks.  Walaupun kadangkala pendarahan selepas seks adalah tidak bahaya, tetapi ia antara tanda kanser servik.

Tanda kronik lain ialah hilang selera makan, hilang berat badan mendadak, kelesuan, kesakitan pelvis, sakit bahagian belakang, lenguh dan bengkak kaki, pendarahan yang kerap di bahagian vagina, keretakan tulang dan kebocoran air kencing (jarang berlaku).

Punca dijangkiti?

Risiko utama dijangkiti kanser serviks termasuklah merokok, sistem imunisasi yang rendah, pengambilan pil perancang terlalu kerap, melakukan seks di usia muda juga kerap bertukar pasangan.

Klik seterusnya untuk ketahui langkah pencegahan kanser serviks!

Fun, wacky and digital junkie. Kalau kamu suka melancong, I am the best travel buddy you will ever meet. Saya menulis semua topik tetapi hiburan dan muzik ialah forte saya. Tiga benda yang buatkan saya gembira – laut, katil yang empuk dan mashed potato.

Randomness