Ketahui 10 Cara Tepat Buat Keputusan - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia

Ketahui 10 Cara Tepat Buat Keputusan

Tiada lagi rasa serabut, membuat keputusan akan jadi lebih mudah dengan cara ini…

Foto: Shutterstock.com

Tak perlu rujuk horoskop setiap hari, atau jumpa tukang tilik – ada cara lebih mudah untuk tahu kasut mana kamu kena pakai hari ini (selain keputusan pengubah kehidupan yang lain). Di sini, Cosmo kongsikan 10 strategi untuk kamu lakukan perkara yang betul.

Prev1 of 10
Use your ← → (arrow) keys to browse

1. Ikut Gerak Hatimu

Satu kajian menunjukkan apabila sedang membuat pilihan mudah (bijirin mana nak dibeli), lebih mudah jadi rasional. Namun, bila ia membabitkan keputusan yang lebih besar (seperti jenis pekerjaan), kamu wajar ikut kata hati. Bukanlah kamu kena pindah ke negeri lain dalam sekelip mata, tetapi jika kamu dah timbang baik buruk dan masih tak dapat buat keputusan, gunakan ‘apa-kata’hati’ untuk tahu apa yang dirasai betul.

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor