Kebaikan Cuka Epal Untuk Kesihatan Dan Kecantikan - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Kebaikan Cuka Epal Untuk Kesihatan Dan Kecantikan

Kebaikan Cuka Epal Untuk Kesihatan Dan Kecantikan

Selalunya apabila bercakap tentang cuka epal, ramai beranggapan ia bahan untuk dimasak atau digunakan dalam sos salad. Tak ramai yang sedar tentang khasiatnya terutama dari segi kesihatan dan kecantikan.

Kebaikan Cuka Epal Untuk Kesihatan Dan Kecantikan

Foto: Depositphotos

Cuka epal dibuat daripada proses penapaian apfelmost (buah epal). Proses ini menyebabkan bakteria dan yis menukar gula kepada asid asetik. Cuka ini kaya dengan mineral seperti kalium, klorida, kalsium, natrium, magnesium dan fosforus, juga mineral seperti fluorin, tembaga, Vitamin A, C, E, B1 dan B2.

Untuk mengawal diabetes jenis 2

Kajian menunjukkan bahan aktif di dalam cuka epal, asid asetik boleh mengurangkan penghadaman kanji dan seimbangkan gula dalam darah. Hasilnya, ia dapat mengawal diabetes jenis 2.

Bagaimana: Campurkan satu sudu cuka epal di dalam air dan minum sebelum makan.

Utuk penjagaan wajah

Jika kamu mempunyai masalah pori besar, kulit kusam dan berminyak, cuka epal boleh membantu. Pakar menjelaskan bahawa kulit selalunya bersifat asid dan apabila menggunakan cuka epal sebagai penyegar, ia membantu seimbangkan tahap minyak kulit.

Bagaimana: Campurkan beberapa titis cuka epal di dalam air sebelum gunakan pada kulit wajah dengan kapas. Amalkan tiga hingga empat kali seminggu. Jika kamu mempunyai kulit sensitif, kurangkan kekerapan penggunaan dan cairkan lagi campuran tersebut.

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor