Kebaikan Bersin Untuk Kesihatan Kamu - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia

Kebaikan Bersin Untuk Kesihatan Kamu

Semua orang lakukannya. Ada yang bersin sekuat hati untuk rasa lega, ada pula yang tahan kerana malu. Hakikatnya, bersin mempunyai kebaikan untuk kesihatan dan menahannya boleh membawa padah kepada kesihatanmu.

Foto: shutterstock.com

Prev1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

Bersin selalunya terjadi apabila kamu diserang selesema atau alergi terhadap debu dan habuk. Tapi ada masanya ia juga terjadi tanpa sebab khusus – apabila udara semi-autonomous terkumpul di hidung dan mulut kamu. Kelajuan udara ini boleh mencecah 250km/jam dan jika kamu bersin, ia boleh merebak seluas 0.5 hingga lima meter.

Menurut sains, ia adalah reaksi penyesuaian kerana ia menyingkir air hidung yang mengandungi partikel kotor sekali gus membersihkan rongga hidung. Sewaktu bersin, lelangit dan uvula menjadi lembut dan belakang lidahmu naik untuk menutup sebahagian laluan di mulut agar udara yang disingkir dari paru-paru boleh dikeluarkan melalui hidung. Oleh kerana ia hanya menutup sebahagian laluan di mulut, sejumlah besar udara ini juga boleh dikeluarkan melalui mulutmu.

Bersin sering dikaitkan dengan penyakit seperti influenza, selesema dan batuk, tapi ia juga sebenarnya gejala untuk penyakit pernafasan seperti rhinitis. Walaupun bersin boleh menyebarkan virus berjangkit kepada orang sekeliling, kamu tidak seharusnya menahan diri daripada bersin. Jika kamu tahan, ia boleh pecahkan gegendang telinga serta tulang rawan hidung.

Kalau tak kenal nampak macam sombong, tapi bila dah kenal rupanya ‘gila-gila’ dan kaki sakat orang. A social butterfly in the concrete jungle that is Kuala Lumpur. Mudah bergaul dan sukakan cabaran serta hargai perbualan mendalam. Curious most of the time, sexy always. Put my best foot forward and is a perfect cocktail of Carrie and Samantha.

Love Expert