Kamu Tak Dapat Mendengar Dengan Jelas? Ini Puncanya
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Kamu Tak Dapat Mendengar Dengan Jelas? Ini Puncanya

Kamu Tak Dapat Dengar Dengan Jelas? Mungkin Ini Puncanya

Semakin ramai millennial kini menghidapi kerosakan pendengaran yang tidak dapat dipulihkan. Baca ini sebelum terlambat.
2 of 2Next
Use your ← → (arrow) keys to browse

5 CARA  LINDUNGI TELINGA KAMU

1) Tahu kadar bunyi 

Muat turun aplikasi seperti SoundMeter atau Noise Hunter untuk ketahui kadar decibel di sekitar kamu – di konsert, restoran atau techno-cardio classes.

2) Perlahankan volume

You can still live life to a soundtrack if you follow the 60:60 rule: Dengar tidak melebihi 60 peratus had volume peranti kamu, tidak melebihi 60 minit (satu jam) sehari. (Jika pada volume rendah, kamu boleh dengar dengan lebih lama.)

3) Abandon the buds

Cosmo faham ia amat menyenangkan. Tapi jika kamu blast it out loud, telinga kamu akan menderita. Kamu mahu ketepikan bunyi di sekelilingmu? Noise-canceling headphones are best for blocking ambient sound. (Cari untuk moise reduction rating, atau NRR, sekurang-kurangnya sembilan.)

4) Earplug!

Aksesori festival terbaik untukmu? Tentunya earplugs! (Perhatikan betul-betul: Penyanyi, band dan krew juga memakainya.) Ikut arahan yang datang bersamanya untuk tahu cara betul menggunakannya – jika tidak, ia tidak akan berkesan.

5) Relaks dan tenang

Jika kamu dalam perjalanan balik ke rumah selepas satu malam yang bising dan penuh dengan bunyi yang kuat, turunkan volume di stereo keretamu dan jangan dengar muzik yang kuat dan bingit untuk sekurang-kurangnya 16 jam.

How LOUD is Too LOUD?

30 DB Bisikan

60 DB Perbualan biasa

80 DB Kesesakan lalu lintas di tengah bandar

85 DB Noise-Exposure Limit yang disarankan

90 DB Bunyi vakum pada jarak yang dekat

110 DB Headphone kamu pada max volume

115 DB Konsert rock

130 DB Enjin jet ketika takeoff (dari runway, bukan kabin)

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor