Elak Jadi Mangsa Kecurian Identiti Ketika Melancong
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia

Elak Jadi Mangsa Kecurian Identiti Ketika Melancong

Bukan bertujuan nak burst your bubble untuk pergi bergembira. Ada baiknya kamu tahu cara ‘tepis’ jadi mangsa kecurian identiti sewaktu kamu sedang bercuti.

Foto: Shutterstock.com

Prev1 of 3
Use your ← → (arrow) keys to browse

Bila pergi bercuti, biasanya tak fikir apa dah kecuali nak rehat, relaks dan bergembira. Nama pun nak melepaskan segala lelah dan tekanan, tapi dalam pada asyik beristirehat itu ada bagusnya kalau beringat akan keselamatan diri.

Dan kali ini bukan sekadar berjaga-jaga perihal harta benda, ia juga membabitkan identiti diri kamu. Lagi pula jika kamu jenis aktif di laman media sosial seperti Facebook, gemar membeli-belah secara online atau melakukan transaksi di internet. Namun, ada laporan mengatakan risiko identiti dicuri sebenarnya lebih tinggi sewaktu kamu sedang melancong. Biar benar?

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor