Cara Tangani Kritikan Like A Pro
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cara Tangani Kritikan Like A Pro

Cara Tangani Kritikan Like A Pro

Prev1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse
Amat mudah untuk mengkritik seseorang tapi bagaimana pula jika kamu yang dikritik? Pasti kamu sedikit sebanyak akan terkesan dengan kritikan tersebut, kan? Tidak kira jika ia positif mahupun negatif, let’s handle criticism like a pro!
Tangani Kritikan Persis Si Juara
Foto: 123rf.com

Pasti kamu akan rasa tidak seronok dan sedih jika hanya dua orang like post Instagram kamu atau jika bos berikan maklum balas negatif terhadap projek yang kamu kendalikan. Tapi untuk berjaya dalam kehidupan – secara peribadi dan profesional, amat penting untuk ambil kritikan secara berterusan. Mendengar pendapat orang lain boleh memperbaiki hubungan kamu, prestasi akademik dan kepuasan kerja. Cosmo kongsikan cara untuk terima kritikan orang lain tanpa berasa sedih atau terkesan dengannya.

  • Membantu Atau ‘Membunuh’?

Kritikan adalah istilah untuk penghakiman atau penilaian, tidak kira baik atau buruk. Terdapat banyak sebab mengapa orang berikan kritikan. Ia boleh berpunca daripada iri hari atau rasa tergugat tapi tidak semua kritikan adalah sesuatu yang negatif.

Constructive Criticism – maklum balas yang bijak dan positif boleh membantu kamu mendapatkan pandangan berharga perihal tindakan kamu dan meningkatkan kepercayaan di antara satu sama lain. Di tempat kerja, kritikan yang membina (Contoh: Kamu sepatutnya lakukan kertas kerja seperti ini…) boleh bantu tingkatkan motivasi berbanding kritikan negatif (Contoh: Kertas kerja projek ini teruk!).

Deconstructive Criticism – ia lebih kepada menuduh seseorang itu dan menunjuk kesalahan mereka tanpa berikan cadangan untuk penambahbaikan. Kritikan negatif sebegini boleh melukakan hati seseorang dan merendahkan kemampuannya, membuatkan mereka rasa bersalah kerana tidak melaksanakan tugas dengan baik.

Kalau tak kenal nampak macam sombong, tapi bila dah kenal rupanya ‘gila-gila’ dan kaki sakat orang. A social butterfly in the concrete jungle that is Kuala Lumpur. Mudah bergaul dan sukakan cabaran serta hargai perbualan mendalam. Curious most of the time, sexy always. Put my best foot forward and is a perfect cocktail of Carrie and Samantha.

Love Expert