Cara Buat Kerja Di Pejabat... Like A Boss!
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia

Cara Buat Kerja Di Pejabat… Like A Boss!

Mungkin kamu belum jadi bos, tapi jika kamu tahu nak berlagak sepertinya, kamu mungkin diambil kira untuk kerja atau jawatan itu. Kan kamu ada pelatih nombor satu yang boleh lakukan semua ini: Diri kamu sendiri.

Foto: Nick Onken

Prev1 of 6
Use your ← → (arrow) keys to browse

Tanya Soalan Susah

Memang sesiapapun pernah mengadu tentang majikan, mengaku sajalah betapa hebatnya bila ada buffer antara kamu dan ketua itu. Tapi yang tak bagusnya? Mudah sangat nak memerangkap diri dengan membiarkan bos untuk membetulkan perkara-perkara kecil sebelum dia mengemukakannya ke pihak atasan. Tapi lebih bagus jika kamu dapat salurkan your inner supervisor: Periksa jika ada silap ejaan, isu yang belum diselesaikan, soalan yang belum terjawab… Address them all. Kamu takkan dapat markah jika sebut, “Oh ya, saya pun ada terfikir benda yang sama” bila bos ajukan isu itu kepadamu.

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor