Bersenam Dengan Pasangan Lebih Best!
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia

Bersenam Dengan Pasangan Lebih Best!

Seronoknya apabila orang lain memuji kamu berdua pasangan paling sweet.

Kerjaya, kehidupan sosial dan rasa malas mampu membunuh gaya hidup sihat semestinya, namun kajian menunjukkan ada seseorang yang mampu menolong: Pasanganmu!

Kajian terbaharu di English Longitudinal Study of Ageing (ELSA) tentang 3,722 pasangan suami isteri, mereka lebih cenderung mencapai kehidupan lebih sihat (contoh berhenti merokok, lebih aktif atau kurangkan berat badan) terutama apabila pasangan mereka memiliki matlamat sama.

Secara khusus: 66 peratus wanita terperangkap di dalam matlamat pasangan mereka yang mula mahu bersenam. Sementara itu, hanya 24 peratus wanita yang mencapai matlamat tanpa sokongan pasangan. Sama seperti wanita yang mahu hilang berat badan. Kajian mendapati 36 peratus berjaya melakukan diet dengan pasangan, dan hanya 15 peratus sahaja yang mencapai matlamat sendirian.

Jelas, sokongan (dan simpati) dari pasangan kamu lebih memberi motivasi untuk mencapai matlamat dan umumnya perjuangan kamu jadi kurang beban. Bagi membuktikannya, cuba senaman berpasangan direka khusus ini. Mulakan dengan pergerakan disediakan di bawah dan lakukan dua atau tiga pusingan di dalam satu sesi.

1. Chest Press and Plank: Kedudukan pasanganmu berbaring dilantai dengan kaki terbuka luas. Untuk kedudukan ini, kamu berdiri pada bahagian kepala pasangan dan letakkan tapak tangan dan merangkaklah menuju ke bahagian kakinya dalam kedudukan plank. Pastikan tangan kamu di luar kakinya.

Pastikan tubuh lurus di antara kepala dan tumit, tangan pula berada selari dengan bahu. Pasangan kamu akan memegang kaki dengan setiap satu tangan dan mengangkat kaki lurus ke atas. Kemudian, pasanganmu akan menurunkan kaki tanpa menyentuh lantai untuk lengkapkan satu pusingan. Kamu pula pastikan tubuh sentiasa lurus sepanjang senaman dilakukan. Selepas 10 hingga 12 kali, tukar posisi.

Bahagian tubuh berkesan: Kedua belah tangan, cores dan dada.

2. Push-Up to Plank with Reach: Duduk dalam kedudukan push-up namun berdepan dengan pasangan masing-masing. Namun pastikan tangan kamu boleh mencapai tangan pasangan. Bengkokkan siku dan rendahkan tubuh tanpa menyentuh lantai. Naikkan tubuh semula dan kembali pada posisi plank. Setelah itu tangan kanan mencapai tangan pasangan untuk melengkapkan satu pusingan. Teruskan pergerakan sama untuk 10 hingga 12 push-up lagi.

Bahagian tubuh berkesan: Kedua bahagian dada, tangan, belakang dan cores.

3. Back-to-Back Side Plank With Touch: Duduk dalam posisi plank sebelah pasangan dengan tangan kanan menyentuh tangan kirinya. Letak kaki kiri ke atas dan pastikan pinggul diangkat dan belakang kamu menyentuh belakang pasangan. Pastikan tangan kiri kamu diangkat ke atas, pasanganmu pula mengangkat tangan kirinya. Pastikan tangan bersentuhan sebelum menurunkan ia semula untuk melengkapkan satu pusingan. Lakukan keadaan sama 10 hingga 12 kali. Kemudian tukar posisi untuk lengkapkan rutin.

Bahagian tubuh berkesan: Kedua belah tangan, abs, obliques, dada dan belakang

Artikel Asal: Sumber: Cosmopolitan US
Foto: 123rf.com