Apa Perbezaan Good Friend dan Best Friend?
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
best friend

Apa Perbezaan Good Friend dan Best Friend?

3 of 3Next
Use your ← → (arrow) keys to browse

BEST FRIEND

What’s funny is that your best friend might be the one you least hangout with – tapi apabila kamu berjumpa dengannya, ia bagaikan tiada hari esok. Teman baik, sahabat, BFF, atau apa jua yang kamu gelar adalah seorang teman yang kamu benar-benar hargai tidak kira bertapa besar perbalahan yang timbul di antara kamu berdua. Sering kali dengan dialah yang kamu sering merajuk, bertengkar, tidak sependapat tetapi masih lagi rapat dan yang paling kamu sayang. Kerana kamu berdua tahu bahawa persahabatan ini tidak #fake dan menjadi #BFF tidak semestinya perlu sependapat dan ‘sebulu’ setiap masa.

 

Mental: Kalian bagaikan Tom & Jerry! Tidak dinafikan bahawa kamu kongsi pemikiran yang sama. Cumanya apabila timbul situasi di mana kamu berdua tidak sependapat, kamu tidak takut untuk suarakan pendapat sebenar kamu kepadanya kerana kamu mahukan yang terbaik untuk dirinya, jadi pendapat ikhlas kamu jauh lebih penting berbanding menjaga hatinya. Walaupun kamu mungkin mengguris hatinya dengan kebenaran tadi, tapi dia memahaminya dan tahu bahawa ia adalah untuk kebaikan dirinya sendiri.

Fizikal: Kalian kongsi personaliti dan minat yang sama. Tapi apa yang membezakan BFF kamu dan teman rapat kamu adalah BFF akan sentiasa menyokong dalam apa jua yang kamu lakukan. Walaupun jika aktiviti tersebut kurang digemari olehnya, dia pasti akan mencubanya bersamamu untuk beri sokongan. Dia akan cuba memahami mengapa kamu sukakannya dan cuba untuk physically connect denganmu. Kadangkala dia juga suka ‘mencabar’ kamu lakukan sesuatu di luar zon selesa kerana dia mahu kamu selangkah lebih jauh dan mahu kamu percaya bahawa dia merupakan support system yang kamu boleh harapkan.

Emosi: Tidak kira apa jua pergolakan emosi yang kamu sedang alami, dia pasti bersamamu dan bukan saja berikan sokongan kepadamu tapi boleh benar-benar #relate kepada emosi yang sedang kamu rasai. Dia juga faham yang kadangkala kamu hanya mahu perlu beremosi dan tidak akan memaksa atau lemparkan nasihat kepadamu. Dia tahu apa jua nasihat yang diberi kepada kamu pada ketika itu, tidak akan diendahkan kerana kamu sedang hanyut dengan emosi kamu sendiri. Dia tidak akan tinggalkan kamu begitu saja, dia berikan ruang dan apabila kamu sendiri sudah bersedia untuk cerita kepadanya, kamu akan datang kepadanya – tanpa sebarang paksaan. That my friend is a whole new level of emotionally connected in a friendship!

Kalau tak kenal nampak macam sombong, tapi bila dah kenal rupanya ‘gila-gila’ dan kaki sakat orang. A social butterfly in the concrete jungle that is Kuala Lumpur. Mudah bergaul dan sukakan cabaran serta hargai perbualan mendalam. Curious most of the time, sexy always. Put my best foot forward and is a perfect cocktail of Carrie and Samantha.

Love Expert