7 Sebab Kamu Hilang Fokus - Page 5 of 7 - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia

7 Sebab Kamu Hilang Fokus

Otak ‘tepu’ dan tahap fokus ‘ke laut’ memang boleh buat kamu naik gila. Cosmo kongsi mengapa kamu tidak boleh fokus dan bagaimana untuk kosongkan mindamu. 

Foto: Shutterstock.com

Apabila kamu tidak boleh fokus, penyelesaiannya bukanlah secawan kopi semata-mata. Gangguan atau kekaburan mungkin cara tubuh kamu beri isyarat bahawa ada sesuatu yang tak kena. Pastikan minda kamu terlatih pada satu tugasan saja kerana otak kamu dipenuhi dengan neurotransmitter dan hormon yang kompleks, jelasnya. Baca lebih lanjut untuk ketahui perkara mengejutkan yang mengganggu kebolehan kamu untuk kekal fokus dan keep your head in the game.

5 of 7
Use your ← → (arrow) keys to browse

5) KEKURANGAN SUMBER BESI

Apabila kadar sumber besi jatuh, prestasi kognitif dan perhatian kamu juga jatuh ‘menjunam’ bersama. Satu kajian mendapati dengan memakan makanan yang tinggi dengan sumber besi selama empat bulan boleh meningkatkan serta perbaiki memori dan perhatian kamu. Padankan makanan yang mengandungi sumber besi seperti daging merah, kerang, sayuran hijau, biji labu dan coklat hitam dengan bahan-bahan kaya dengan vitamin C seperti sitrus untuk penyerapan maksima.

Kalau tak kenal nampak macam sombong, tapi bila dah kenal rupanya ‘gila-gila’ dan kaki sakat orang. A social butterfly in the concrete jungle that is Kuala Lumpur. Mudah bergaul dan sukakan cabaran serta hargai perbualan mendalam. Curious most of the time, sexy always. Put my best foot forward and is a perfect cocktail of Carrie and Samantha.

Love Expert