7 Sebab Kamu Hilang Fokus - Page 4 of 7 - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia

7 Sebab Kamu Hilang Fokus

Otak ‘tepu’ dan tahap fokus ‘ke laut’ memang boleh buat kamu naik gila. Cosmo kongsi mengapa kamu tidak boleh fokus dan bagaimana untuk kosongkan mindamu. 

Foto: Shutterstock.com

Apabila kamu tidak boleh fokus, penyelesaiannya bukanlah secawan kopi semata-mata. Gangguan atau kekaburan mungkin cara tubuh kamu beri isyarat bahawa ada sesuatu yang tak kena. Pastikan minda kamu terlatih pada satu tugasan saja kerana otak kamu dipenuhi dengan neurotransmitter dan hormon yang kompleks, jelasnya. Baca lebih lanjut untuk ketahui perkara mengejutkan yang mengganggu kebolehan kamu untuk kekal fokus dan keep your head in the game.

4 of 7
Use your ← → (arrow) keys to browse

4) DRAMA YANG TIADA KESUDAHAN

Rasa marah tentang persengketaan pagi tadi di antara kamu dan teman serumah? Otak kamu menganggap konflik sebagai signal bahaya, ia akan cuba sehabis baik untuk pastikan kamu ‘selamat’, membuatkan kamu tidak dapat fokus pada perkara lain. Jadualkan masa untuk perbetulkannya atau berbaik semula, kemudian tulis kebimbanganmu dan ketepikannya (untuk elak kamu terlebih obses terhadapnya). Dengan mengetahui bahawa resolusi akan dilakukan, ia membantu naturalisasikan tubuh kamu untuk respon fight-or-flight.

Kalau tak kenal nampak macam sombong, tapi bila dah kenal rupanya ‘gila-gila’ dan kaki sakat orang. A social butterfly in the concrete jungle that is Kuala Lumpur. Mudah bergaul dan sukakan cabaran serta hargai perbualan mendalam. Curious most of the time, sexy always. Put my best foot forward and is a perfect cocktail of Carrie and Samantha.

Love Expert