7 Sebab Kamu Hilang Fokus - Page 2 of 7 - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia

7 Sebab Kamu Hilang Fokus

Otak ‘tepu’ dan tahap fokus ‘ke laut’ memang boleh buat kamu naik gila. Cosmo kongsi mengapa kamu tidak boleh fokus dan bagaimana untuk kosongkan mindamu. 

Foto: Shutterstock.com

Apabila kamu tidak boleh fokus, penyelesaiannya bukanlah secawan kopi semata-mata. Gangguan atau kekaburan mungkin cara tubuh kamu beri isyarat bahawa ada sesuatu yang tak kena. Pastikan minda kamu terlatih pada satu tugasan saja kerana otak kamu dipenuhi dengan neurotransmitter dan hormon yang kompleks, jelasnya. Baca lebih lanjut untuk ketahui perkara mengejutkan yang mengganggu kebolehan kamu untuk kekal fokus dan keep your head in the game.

2 of 7
Use your ← → (arrow) keys to browse

2) TERLALU PERFECTIONIST

Kesempurnaan bersamaan dengan cita-cita tapi ia juga sangat korelasi dengan perasaan takut untuk gagal. Katakan bila kamu stres tentang sesuatu projek: Sementara kebimbangan kamu meninggi, otak kamu cuba untuk melindungi kamu daripada kejatuhan, ironinya ia dilakukan dengan mengalihkannya. Di mana ia sebenarnya menggelincirkan kejayaan kamu, kata Carly Snyder, MD, pengarah kesihatan wanita untuk Family Health Associate di New York. Jangan benarkan keresahan menebal – get it out! Luangkan lima minit untuk menulis secara bebas: Mengapa tugasan ini penting? Apa yang merisaukan kamu tentang hasilnya? Betulkah kamu resah gelisah? Atau mengadu pada rakan kerja kamu perihal apa yang membuatkan kamu resah – bonus jika kamu boleh lakukannya sambil berjalan di blok pejabat untuk melegakan tekanan. Kemudian kembali pada tugasan dengan minda yang ringan.

Kalau tak kenal nampak macam sombong, tapi bila dah kenal rupanya ‘gila-gila’ dan kaki sakat orang. A social butterfly in the concrete jungle that is Kuala Lumpur. Mudah bergaul dan sukakan cabaran serta hargai perbualan mendalam. Curious most of the time, sexy always. Put my best foot forward and is a perfect cocktail of Carrie and Samantha.

Love Expert