7 Mitos Senaman - Terbongkar! - Page 7 of 7 - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia

7 Mitos Senaman – Terbongkar!

Kamu percaya akan mitos senaman yang sering diberitahu? Jika ya, ini masanya kamu ketahui yang mana benar dan yang mana salah!

Foto: Shutterstock.com

7 of 7Next
Use your ← → (arrow) keys to browse

MITOS 7

Menggunakan mesin lebih selamat kerana kamu melakukan senaman kamu dengan betul.

KEBENARAN

Pendekatan one-size-fits-all  tidak boleh diguna pakai pada mesin berat. “Kamu mungkin beranggapan bahawa mesin berat meletakkan kamu pada posisi yang betul, tapi hakikatnya manusia berbeza. Kamu akan sering memaksa diri melakukan pergerakan yang tidak baik untuk tubuhmu walaupun kamu sudah melaraskan mesin tersebut mengikut ketinggian kamu,” kata Jackie. “Tambahan, mesin hanya menggunakan satu atau dua kumpulan otot pada masa yang sama, tetapi beberat bebas menggunakan otot di keseluruhan tubuh kamu.”

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor