6 Urutan Spa Untuk Tubuh, Minda Dan Jiwa - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
6 Urutan Spa Untuk Tubuh, Minda Dan Jiwa

6 Urutan Spa Untuk Tubuh, Minda Dan Jiwa

Buat newbie sepertimu, berjalan masuk ke pusat spa dan membelek menu perawatan yang ditawarkan boleh buat kamu pening kepala tak tahu nak pilih mana satu. Jangan risau! Cosmo sedia membantu…

6 Urutan Spa Untuk Tubuh, Minda Dan Jiwa

Foto: Shutterstock.com

 

A good massage is truly a treat and offers many health benefits. Tapi ada pelbagai jenis teknik urutan yang ditawarkan sehingga kamu rasa ‘takut’ dan teragak-agak. Malah terdapat lebih 200 jenis dan teknik urutan di mana mempunyai kebaikan kesihatan tersendiri dan merawat keperluan yang berbeza. Tak mengejutkan mengapa ramai lebih selesa untuk pilih urutan kampung saja walaupun ia sebenarnya tidak membantu merawat sepenuhnya. Let’s break it down shall we?

Prev1 of 6
Use your ← → (arrow) keys to browse

1) Swedish Massage Therapy

Terapi urutan ini merupakan antara yang biasa dan menjadi kegemaran ramai orang. Swedish Massage Therapy menggunakan teknik strok halus dan panjang, menguli dan pergerakan bulat pada lapisan permukaan otot menggunakan minyak urut ataupun losen badan. Ia antara urutan yang lembut dan relaks (bergantung pada tahap tekanan yang kamu mahu daripada tukang urut). Jika kamu tidak pernah berurut selama ini, Cosmo sarankan kamu cuba terapi ini terlebih dahulu.

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor