6 Tip Mudah Jaga Berat Badan Sepanjang Bercuti
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
6 Tip Mudah Jaga Berat Badan Sepanjang Bercuti

6 Tip Mudah Jaga Berat Badan Sepanjang Bercuti

Risiko kenaikan berat badan ketika bercuti mungkin lebih tinggi okey! Ye lah sebab dah nama pun cuti pasti kmau malas nak fikir panjang tentang berat badan kamu, kan? But don’t do that! Cosmo senaraikan 6 tip supaya kamu kekal fit sepanjang percutianmu..

1. Usahakan tetap bersenam ketika bercuti

Cuti tak bermakna badan kamu ppun ikut bercuti sekali! Bahagikan masa sekurangnya 30 minit untuk kamu jogging atau pun pergi ke gim.

2. Menghindari karbohidrat pada waktu malam

Sebaiknya pilih makanan yang tinggi serat, protein, dan kalsium agar berat badanmu tetap stabil.

3. Pilih makanan dalam kuantiti kecil

Kamu boleh saja makan makanan kesukaan kamu tetapi dalam jumlah yag sedikit! Lebih baik, kongsi makanan tersebut dengan temanmu.

4. Ambil jus detoks

Kombinasi sihat seperti daripada epal, timun, tomato mampu “membersihkan” tubuhmu sehingga mampu membuat badan terasa lebih fit, kulit lebih bersih serta tubuh tetap slim. 

5. Minum air putih yang banyak!

Fabulous tips: cuba minum segelas air putih sebelum makan agar mencegah tubuh makan terlalu banyak dari seharusnya. Try it!

 

Artikel asal: Giovani Untari (Cosmopolitan.id)

Saya seorang yang easy-going and make-up enthusiast. Saya obses dengan bronzer! Jika kamu nampak saya sedang ‘usha’ kamu di tempat awam, jangan risau – I’m just admiring your make-up. Saya juga pencinta haiwan lebih-lebih lagi kucing. Bila tidak menulis, saya suka tonton all my favorite series seperti Sex and The City dan Gossip Girl (duh, of course!).

Celebrity Stalker