5 Masalah Kesihatan Yang Menyebabkan Berat Badan Kamu Meningkat - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
5 Masalah Kesihatan Yang Menyebabkan Berat Badan Kamu Meningkat

5 Masalah Kesihatan Yang Menyebabkan Berat Badan Kamu Meningkat

Jika kamu rasa peningkatan berat badan kamu kebelakangan ini tak ada kena mengena dengan diet atau senaman, mungkin ada penyebab lain yang kamu tak jangka.

Prev1 of 6
Use your ← → (arrow) keys to browse

Foto: Shutterstock.com

 

Let’s be clear: Tak ada apa nak dimalukan jika berat badan kamu naik sedikit. Kadangkala walaupun sudah bersenam dan menjaga pemakanan, penimbang masih juga menunjukkan angka yang sama, and that’s OK.

Namun, jika gaya hidup dan rutin sihat kamu masih sama namun kamu perasan tubuh semakin ‘membulat’ lebih-lebih di bahagian tengah badan, mungkin ada penyebab yang perlu kamu ambil berat. Ini antara lima penyebab yang disebabkan oleh masalah kesihatan:

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor