5 Cara Jaga Kesihatan Diri - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
5 Cara Jaga Kesihatan Diri

5 Cara Jaga Kesihatan Diri

Walau sesibuk mana pun kamu, jangan sesekali abaikan kesihatan luaran dan dalaman. Cuba ini…
5 Cara Jaga Kesihatan Diri

1. Kekurangan tidur boleh mengganggu tahap kesihatan, jadi pastikan waktu tidur kamu berkualiti.

2. Ambil cuti beberapa hari untuk rehatkan fizikal dan tenangkan mental.

TERAPI MUZIK –Muzik bukan sekadar untuk layan minat saja, ia juga ada unsur penyembuhan. “Muzik membantu kita memahami hidup dan memberi ketenangan emosi,” jelas Lise MacDonald, pakar terapi muzik. Terdapat beberapa jenis terapi seperti analisis lirik lagu, menulis lirik, pendekatan The Nordoff- Robbins, Dalcroze Eurhythmics dan The Bonny Method of Guided Imagery and Music. Jika kamu memilih untuk kurangkan stress dengan muzik, cuba salah satu terapi yang Cosmo cadangkan ini.

3. Lakukan aktiviti santai yang mampu mengurangkan stress kamu, contohnya menghias rumah.

4. Bersenam sekurang- kurangnya seminggu sekali kerana ia boleh mengurangkan kortisol (kadar kortisol yang tinggi boleh buat kamu terdedah pada depresi).

5. Jangan pendam masalah, komunikasi adalah langkah paling baik untuk kamu luahkan segalanya

A woman who always smiles. And can be very scary if you drive her mad. Selalu percaya kepada prinsip, Execution Is King. Sedang obses ‘bikin’ badan sebab tiada yang lebih menggembirakan setiap wanita bila mereka tampil sihat dan ONS. Lepas dah cantik, inilah masanya ‘tayang’ dengan menggembara. Mahu terbang sebanyak negara yang mungkin kerana… life is an adventure! I agree to live life like there’s no tomorrow.

Editor