4 Senaman Abdomen Dilakukan Dengan Hanya Berdiri
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia

4 Senaman Abdomen Dilakukan Dengan Hanya Berdiri

Tak mahu berkongsi alas senam di gim yang kelihatan comot. Tak apa kerana dengan hanya berdiri kamu boleh bersenam.

Senaman di bawah direka jurulatih CosmoBody Katia Pryce, juga KP Dance Body group fitness instructor, untuk kamu lebih seksi dan menambah bentuk abs. Ulang 10 hingga 15 reps, dan buat dua hingga tiga set.

1. Standing Crunches: Berdiri dengan kaki dijarakkan selari lebar bahu, jari kaki ke depan, tangan pula pada pinggang. Lentur badan dengan libatkan abs ketika pelvis ke depan seolah-olah membawa pusat ke tulang belakang dan pingul ke dada. Kemudian balas pergerakan bertentangan arah. Cuba kekalkan punggung ketika membawa bahu melentur ke belakang dan dada ke depan. Kembali pada posisi asal untuk lengkapkan satu pusingan.

2. Hip Rocks: Berdiri dengan kaki dijarakkan selari lebar bahu, jari kaki ke depan dan kaki sedikit bengkok. Tanpa pergerakan kaki, libatkan core ketika pinggul digelek ke sisi kiri. Kemudian balas semula dengan pinggul digelek ke kanan untuk lengkapkan satu pusingan.

3. Hip Twist With Pull Down: Berdiri dengan kaki kiri dijarakkan dua kaki dari kaki kanan dan pointed out jari kaki 45 darjah. Angkat tumit kiri dari lantai, bawa tangan kanan ke pinggang dan libatkan otot tangan kiri ketika tangan diunjurkan lurus ke atas siling. Serentak itu, rasakan core ketika sikut kiri diayun dan dorong tubuh bergerak ke kiri dan ke kanan pinggul. Kembali ke posisi asal untuk lengkapkan satu pusingan. Ulang 10 hingga 15 kali sebelum tukar pada sebelah lagi.

4. Window Washers: Pindahkan berat ke kaki kiri, dengan kaki kiri dibengkokkan. Pusing jari kaki kiri 45 darjah keluar sisi. Unjurkan jari kaki kanan dan letak ia satu kaki di depan jari kiri. Angkat tumit kanan dan bawa ke depan agar tumit kaki boleh dipusing ke kiri dan ke kanan. Serentak itu hanyunkan tangan ke kiri dan ke kanan juga (seperti kamu membersihkan tingkap) dan pusing jari kaki seirama dengan lutut dan pinggul kanan juga. Kembali pada posisi asal untuk lengkapkan satu pusingan. Ulang 10 hingga 15 kali sebelum menukarkan bahagian sebelah satu lagi.

Artikel asal: Elizabeth Narins

Sumber:  Cosmopolitan US