4 Sebab Kenapa Mandi Air Sejuk Jauh Lebih Baik
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia

4 Sebab Kenapa Mandi Air Sejuk Jauh Lebih Baik

Jika kamu rasa mandi air panas lebih baik daripada air sejuk, ubah mentaliti itu sekarang! Cosmo ada bukti yang cold shower is much better than hot shower. Air sejuk jauh lebih baik dan kebaikannya membuatkan kamu bertukar fikiran.

kebaikan mandi air sejuk

Sebelum ini air panas diibaratkan penawar terbaik melegakan badan lesu ataupun mampu membunuh bakteria. Malah ada juga berpendapat, air panas boleh membantu menguruskan badan dan membakar lemak. Kamu silap! Air panas sebenarnya memudaratkan tubuh dan mempercepatkan pembiakan bakteria.

Kenapa kamu perlu mengamalkan mandi air sejuk? Lagi sejuk lagi bagus terutamanya ketika mandi di waktu pagi. Cosmo dedahkan kebaikannya satu persatu dan jangan lupa kamu harus berkongsi rahsia ini dengan rakan kamu.

Prev1 of 4
Use your ← → (arrow) keys to browse

Air sejuk membakar lemak

Ada dua jenis lemak dalam tubuh kamu: White fat dan Brown fat. White fat adalah lemak yang sukar untuk dihapuskan (perlu rajin bersenam). Lemak ini adalah lemak terkumpul yang tersimpan di bahagian perut, leher dan paha kerana tubuh kamu mengambil terlalu banyak kalori. Brown fat adalah lemak yang tersimpan dlaam tubuh dan diperlukan untuk menghangatkan suhu badan ketika sejuk.

Jika kamu mandi air yang terlalu sejuk, brown fat akan aktif untuk menghangatkan tubuh seterusnya membakar lebih kalori dengan meningkatkan kadar metabolisma badan. Bermakna setiap pagi kamu membakar kalori dengan hanya mandi air sejuk.

Fun, wacky and digital junkie. Kalau kamu suka melancong, I am the best travel buddy you will ever meet. Saya menulis semua topik tetapi hiburan dan muzik ialah forte saya. Tiga benda yang buatkan saya gembira – laut, katil yang empuk dan mashed potato.

Randomness