4 Petanda Kamu Seorang Shopaholic Kronik
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
4 Petanda Kamu Seorang Shopaholic Kronik

4 Petanda Kamu Seorang Shopaholic Kronik

Kamu suka membeli-belah setiap kali ada jualan murah atau ketika stress – dan rasakan ia okey?Well jaga-jaga, you might be a shopaholic!
4 Tanda Kronik Kamu Adalah Shopaholic!
Foto: Depositphotos

1. Masih banyak item baru yang belum dipakai

Cuba buka almari kamu dan lihat berapa banyak barang yang masih belum disentuh atau yang masih mempunyai tanda harga!

2. Selalu beli barang yang tak diperlukan

Kamu selalu ‘terbeli’ barang yang kamu tak rancang pun nak beli. Contohnya ketika pergi ke Mr DIY, kamu keluar dengan pelbagai barang yang tak penting termasuk ‘gelas comel merah jambu’.

3. Kamu rasa gembira ketika membeli-belah

Shopaholics selalunya merasai adrenaline rush yang tinggi ketika membeli-belah. Menurut pakar, ia adalah dopamine iaitu bahan kimia dalam otak yang berkait dengan kegembiraan, selalu terjadi ketika pembeli melihat barang disukai dan merancang untuk membelinya.

4. Rasa menyesal selepas membeli

Rasa menyesal bukan hanya kepada perbelanjaan besar tetapi juga yang kecil. Namun, shopaholics selalunya pintar merasionalkan pembelian mereka. Jadi jaga-jaga!

Saya seorang yang easy-going and make-up enthusiast. Saya obses dengan bronzer! Jika kamu nampak saya sedang ‘usha’ kamu di tempat awam, jangan risau – I’m just admiring your make-up. Saya juga pencinta haiwan lebih-lebih lagi kucing. Bila tidak menulis, saya suka tonton all my favorite series seperti Sex and The City dan Gossip Girl (duh, of course!).

Celebrity Stalker