3 Cara Hadapi Serangan Panik - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
3 Cara Hadapi Serangan Panik

3 Cara Hadapi Serangan Panik

Apa yang perlu kamu buat bila tiba-tiba kamu gemuruh ketika perjumpaan dengan klien atau pembentangan ketika mesyuarat? Bertenang, kemudian ikuti langkah-langkah ini.

3 Cara Hadapi Serangan Panik

Foto: Depositphotos

Tetapkan matlamat yang jelas

Tanya diri sendiri, “Apa tujuan saya berucap?”, “Apa yang saya mahu audience buat selepas mendengar pembentangan ini?” Ini akan membantu kamu fokus tentang siapa audience kamu dan apa matlamat pembentangan kamu. Jadi jika kamu membuat pembentangan tentang strategi pemasaran kepada lembaga pengarah, fikirkan apa yang mereka mahu dapat daripadamu – “Startegi ini akan meningkatkan kesedaran pengguna dengan X, dan akan member peningkatkan sebanyak X peratus kepada perkembangan jualan kita.”

Back up jika lupa

Jika kamu tiba-tiba terlupa apa yang sedang kamu ucapkan, tarik nafas dalam, berhenti sebentar, dan ulang ayat terakhir kamu – ini biasanya akan mencetuskan memori dan buat kamu teringat kembali apa yang ingin kamu katakan.

Think beyond the words

Bukan apa yang kamu cakap saja penting, cara kamu ungkapkan juga sangat penting. Jika kamu mahu audience tak bosan hingga ke akhir pembentangan, gunakan alatan visual. Video clip, gambar atau props boleh tarik perhatian dan bantu mesej kamu sampai kepada pendengar.

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor