16 Makanan Ungu Ini Bantu Tingkatkan Kesihatan Tubuh - Page 16 of 16 - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
16 Makanan Ungu Ini Bantu Tingkatkan Kesihatan Tubuh

16 Makanan Ungu Ini Bantu Tingkatkan Kesihatan Tubuh

Kamu penggemar warna ungu? Bagus, itu satu bonus! Cosmo mahu berkongsi kebaikan dan khasiat makanan ungu agar kamu boleh amalkan rutin pemakanan sihat hari ini juga.

Foto: Pinterest / waveinthekithen

Nota: Antosianin merupakan pigmen yang memberi pewarna semula jadi seperti merah, ungu dan biru pada tumbuh-tumbuhan. Ia sangat bermanfaat di mana boleh mengurangkan kadar tekanan darah, mengurangkan pencambahan sel kanser, menghalang pembetukan tumor, mengelak diabetes, mengurangkan risiko kognitif modulasi penyakit kardiovaskular (CVD) dan fungsi motor, juga dilaporkan mempunyai sifat anti-radang dan membantutkan aktiviti bakteria.

16 of 16Next
Use your ← → (arrow) keys to browse

16) Barli Ungu

Semua barli mempunyai fiber dan mineral yang tinggi seperti manganese, iron, magnesium dan selenium. Barli ungu memiliki banyak antosianin – pilihan terbaik sebagai bahan kaya nutrien. Barli mengandungi beta-glucan yang tinggi dengan melancarkan pencernaan, mengurangkan risiko penyakit jantung dan meningkatkan tindak balas imun. Jika kamu amalkan pemakanan diet bijirin penuh seperti barli ungu, ia mampu mengurangkan kadar penyakit seperti diabetes type-2, penyakit jantung dan beberapa jenis kanser.