16 Makanan Ungu Ini Bantu Tingkatkan Kesihatan Tubuh - Page 12 of 16 - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
16 Makanan Ungu Ini Bantu Tingkatkan Kesihatan Tubuh

16 Makanan Ungu Ini Bantu Tingkatkan Kesihatan Tubuh

Kamu penggemar warna ungu? Bagus, itu satu bonus! Cosmo mahu berkongsi kebaikan dan khasiat makanan ungu agar kamu boleh amalkan rutin pemakanan sihat hari ini juga.

Foto: Pinterest / waveinthekithen

Nota: Antosianin merupakan pigmen yang memberi pewarna semula jadi seperti merah, ungu dan biru pada tumbuh-tumbuhan. Ia sangat bermanfaat di mana boleh mengurangkan kadar tekanan darah, mengurangkan pencambahan sel kanser, menghalang pembetukan tumor, mengelak diabetes, mengurangkan risiko kognitif modulasi penyakit kardiovaskular (CVD) dan fungsi motor, juga dilaporkan mempunyai sifat anti-radang dan membantutkan aktiviti bakteria.

12 of 16
Use your ← → (arrow) keys to browse

12) Star Apple

Mungkin sukar untuk jumpa di pasar raya tempatan, tapi kalau kamu berpeluang untuk dapatkan buah ini – jangan lepaskan peluang untuk mencubanya! Rasanya manis dengan jus ala susu dan di dalamnya berbentuk bintang apabila dipotong.

Mengikut sejarah, buah, daun dan kulit kayunya digunakan untuk merawat pelbagai penyakit seperti batuk dan diabetes. Ia juga menawarkan banyak antioksidan serta gastroprotective.