12 Cara Tingkatkan Hormon Gembira - Page 2 of 3 - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
12 Cara Tingkatkan Hormon Gembira

12 Cara Tingkatkan Hormon Gembira

Cosmo akui bukan mudah untuk kekalkan mood gembira. Kamu tidak perlukan banyak, 12 perkara ini sudah mencukupi untuk bangkitkan happy hormones kamu!

12 Cara Tingkatkan Hormon Gembira

Foto: Depositphotos

2 of 3
Use your ← → (arrow) keys to browse

5. CUBA AKUPUNKTUR

Ruang yang senyap berikan fikiran kamu ketenangan – which gets GABA going – dan jarum akupunktur akan kick up endorphins.

6. MAKAN CILI ATAU MAKANAN PEDAS

Minda kamu dambakan kepelbagaian, jadi apabila kamu cuba makanan baru, tubuh kamu  akan ‘raikan’ dengan dopamine. Bila kamu kepedasan, endorphins juga akan meraikan kamu.

7. EMBRACE JOMO

Perubahan ‘rentak’ kepada Friday night out kamu boleh stimulasi minda dan keyakinanmu akan meningkat. Triknya? Ketepikan telefon bimbit, put on a face mask dan baca buku!

8. BERDIRI TEGAK

Kamu akan dapat ‘tumbukan’ endorphins dan melonjakkan keyakinan diri dengan hanya berdiri tegak. Posture ladies!

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor