Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Trend Rambut Silver Ini Pasti Buat Kamu Terpukau (Dan Teringin Nak Cuba!)

Trend Rambut Silver Ini Pasti Buat Kamu Terpukau (Dan Teringin Nak Cuba!)

Sharifah Sakinah dan Nana Al-Haleq pun dah cuba tau!

Trend rambut silver takkan pernah lapuk, dan nampaknya ia sedang hangat sekarang ini kerana ramai selebriti dan social media influencer antarabangsa menggayakannya. Daripada silver blonde kepada shimmering grey, ini antara rona metalik yang akan menggoda kamu untuk mencuba trend ini…

Prev1 of 26
Use your ← → (arrow) keys to browse

 

View this post on Instagram

Abs kejap ada kejap takde & muka appear macam pau 😅 . . KENAPA PERUT KITA BUNCIT ATAU KEMBANG KETIKA PMS? Why do we bloat & become puffy during PMS? . . Ramai yang bertanyakan soalan ini kepada Nana kebelakangan ini. . . So in this post, Nana will give a very general answer to all of you since I’m having my PMS now 🙈 . . Water retention atau gemuk air ketika PMS adalah reakasi normal badan terhadap perubahan hormon yang berlaku ketika PMS. . . Perubahan hormon dalam badan ketika PMS can slow down bowel motility, menyebabkan gas retention, dan ini menyebabkan bahagian abdomen (perut) menjadi swollen. . . Peningkatan peredaran darah di bahagian uterus juga menyebabkan uterine swelling, dan ini menyebabkan bahagian abdomen menjadi bloated. . . Bahagian badan yang selalunya akan bloated ketika PMS adalah bahagian dada, muka, perut, kaki, dan ankles. . . Symptom PMS akan terjadi 10 hari sebelum kita dapat period so dalam tempoh inilah kebanyakan kita akan appear kembang semangkuk macam Nana dalam gambar ni 😂 . . Selain from bloatedness, it is common to experience some tenderness especially around breast and/or back dan stomach cramps. Dan ini menyebabkan some of us feel uncomfortable to do our daily activity as normal. Some of us juga sometimes rasa penat dan tidak bertenaga ketika PMS. . . Jadi, boleh ke bersenam ketika PMS atau period? I would say listen to your body. Some of us can engage in active activity like usual, but some tak boleh cope. If anda rasa sakit & tidak bertenaga, rehat atau buat exercise yang light light. If can do exercise as normal, teruskan. . . Can we reduce PMS bloat? Kita boleh kurangkan dengan mengawal diet kita dengan makan makanan sihat Dan kurangkan pengambilan makanan bersodium tinggi. . . Pengambilan vitamin B6 dan supplement Evening Primrose Oil juga dapat membantu mengurangkan sakit & bloat ketika period/PMS. . . Pengambilan minuman bercaffeine juga dapat membantu mengurangkan water retention. A cup of hot green tea or coffee could help but you don’t have to drink it if you don’t like it. . . Make sure to drink a lot of water and take your fish oil before bed time to reduce inflammation. . . Hope this help ❤️

A post shared by Nana Al Haleq (@nanaalhaleq) on

 

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor