Tip Agar Leggings Tahan Lama
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia

Tip Agar Leggings Tahan Lama

Kini jangka hayat leggings kamu lebih tahan lama, tak perlu lagi simpan stok dalam almari.

web

 

Kamu mempunyai sepasang leggings kegemaran yang kamu tidak boleh hidup tanpanya? We feel you. Sebab itulah penting untuk kamu tahu cara menjaganya agar ia kekal elok selama yang boleh. Sort of like you would a pet, only your leggings are way cuter.

 

Tip 1: Basuh apabila perlu

Lagi kurang kamu basuh, lagi tahan lama leggings itu. Okey, mungkin ia kedengaran sedikit menggelikan, tapi jika kamu hanyalah memakai leggings kala santai di rumah, jadi tak perlulah terlalu kerap basuh.

 

Tip 2: Terbalikkannya 

Bukan apabila kamu memakainya, tapi apabila kamu mahu membasuhnya. Dengan cara ini rona leggings tidak akan cepat pudar.

 

Tip 3: Jangan sesekali menggunakan fabric softener

Ia seperti kryptonite untuk pakaian sukan! Pelembut fabrik akan merosakkan keupayaan teknikal fabrik pakaian sukan seperti antibakteria, penyerapan peluh dan kerengangan fabrik.

 

Tip 4: Kurangkan serbuk pencuci

Kamu tak perlukan serbuk pencuci yang terlalu banyak, cukup dengan setengah cawan kecil sahaja. Ini kerana jika serbuk pencuci diletakkan terlalu banyak, ia akan memerangkap bakteria yang terlekat di fiber dan meninggalkan bau busuk.

 

Tip 5: Keringkan dalam suhu yang tidak terlalu panas

Jauhkan leggings kamu daripada direct sunlight kerana cahaya matahari yang terlalu terik akan melunturkan warnanya.

 

Tip 6: Keringkan di permukaan rata

Jika kamu sidai di ampaian, berat daripada air akan menarik leggings kamu menjadi panjang. Sebaliknya, cuba keringkan di permukaan rata.

 

Foto: Pinterest/Artikel asal: Jess Edwards

Seorang fashion enthusiast. OOTD is my ‘thang’. Akan ‘serang’ dessert corner dulu bila pergi ke bufet. Suka menonton rancangan memasak dan RuPaul’s Drag Race. Nampak lembut tapi sebenarnya fierce! Quote kegemaran? “Life is too short to wear boring clothes”, so have fun with it!

Fashion Diva