Perbualan Perlu Dielakkan Di Pejabat - Page 5 of 5 - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia

Perbualan Perlu Dielakkan Di Pejabat

“Perbezaan antara kata-kata yang sesuai dan betul banyak bezanya. Bak perbandingan antara cahaya kunang-kunang dan cahaya pendarfluor,” bak kata Mark Twain. Ini antara perbualan yang perlu di-banned di tempat kerja.

Foto: Nick Onken

5 of 5Next
Use your ← → (arrow) keys to browse

5. “Mustahil untuk saya siapkan” atau “Itu saja yang mampu saya buat.”

Really? Adakah kamu pasti dan dah tak tahu nak buat apa lagi? Apabila kamu mengeluarkan kata-kata negatif ia mencerminkan pesimistik, pasif dan sikap putus asa. Ternyata pendekatan ini tidak dihargai di pejabat. Mungkin kamu boleh cuba dengan berkata, “Mungkin saya patut semaknya semula,” “Boleh kita berbincang apa lagi tindakan yang boleh dilakukan,” atau “Apa yang saya boleh lakukan sekarang adalah…”

 

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor