Perbualan Perlu Dielakkan Di Pejabat - Page 2 of 5 - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia

Perbualan Perlu Dielakkan Di Pejabat

“Perbezaan antara kata-kata yang sesuai dan betul banyak bezanya. Bak perbandingan antara cahaya kunang-kunang dan cahaya pendarfluor,” bak kata Mark Twain. Ini antara perbualan yang perlu di-banned di tempat kerja.

Foto: Nick Onken

2 of 5
Use your ← → (arrow) keys to browse

2. “Itu bukan masalah atau kerja saya,” atau “Saya ada banyak kerja lain. Lagipun syarikat bukan bayar gaji besar.”

Jika kamu perlukan bantuan dan rakan kerja membalas seperti di atas, apa perasaan kamu? Ada sebab mengapa mereka perlukan bantuan. Penting untuk bekerjasama demi menaikkan nama jabatan atau pasukan kamu. Jika kamu memang sibuk waktu itu, beritahunya, “I’ll be glad to help. Sekarang I tengah buat tiga tugasan, yang mana satu perlu I hold dulu?” Ingat, sikap negatif tidak akan membawa kamu ke mana-mana.

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor