Makna Di Sebalik Hiasan Meja Kerja Kamu - Page 5 of 5 - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Makna Di Sebalik Hiasan Meja Kerja Kamu

Makna Di Sebalik Hiasan Meja Kerja Kamu

Kalaulah meja kerja boleh bercakap, pasti ia sudah teriak, “kemas meja kamu sekarang!”

Foto: Shutterstock

Kamu mungkin tidak sedar tapi meja kerjamu ‘bercakap’ bagi pihak kamu apabila kamu tidak berada di pejabat. Kata-kata positif? We hope so. Tapi ia juga boleh mengganggu dan ‘bercakap’ di belakang kamu dengan menyampaikan mesej kurang enak.

5 of 5Next
Use your ← → (arrow) keys to browse

“SIAPA DUDUK DI SINI?”

Okey pasti kamu tahu efek terhadap meja kerja yang mempunyai elemen terlalu peribadi, tapi kamu juga perlu pertimbangkan meja kerja yang bercanggah dengannya. Jika meja kamu terlalu kosong dan tidak ‘bernyawa’ sehingga tiada siapa tahu siapa duduk di sana, kamu perlu mengubahnya.

Loosen up a little. Susun beberapa jurnal profesional di meja kamu. Letakkan sekeping gambar kamu dan keluarga atau teman baik. Don’t think of them as clutter but rather as conversational cues. Lagipun jika majikan kamu lihat meja kamu kosong, ia seolah berikan mesej yang kamu mungkin sedang mencari kerja lain.

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor