Makanan Buat Kamu Cepat Kenyang - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
kenyang

Makanan Buat Kamu Cepat Kenyang

Kenyangkan perutmu dengan snek bernutrisi. Hindari makan terlalu banyak keju serta manisan berlemak, kecuali jika kamu sendiri mahukannya. Cuba ini untuk buat perut cepat kenyang.

kenyang

Hummus

Sos kacang kuda ini padat kandungan protein dan serat, kedua-duanya mampu kekang kelaparan. Ambil dua sudu besar dan makan dengan sayuran atau jadi cecah untuk biskut gandum untuk menambah pengambilan seratmu.

Yogurt Greek Rendah Lemak

Protein dalam yogurt jenis ini mengambil masa yang lama untuk tinggalkan perutmu, dan sumber tenusu ini sekali ganda daripada yogurt biasa. Menakjubkan!

Sup Sayur

Hanya satu cawan saja akan buat kamu kenyang atas dua sebab: 1) Sayuran padat dengan serat, buatkan kamu rasa bertenaga untuk jangka masa lama. 2) Sup berasaskan cecair akan mengisi banyak ruang dalam perutmu, jadi tiadalah ruang untuk snek.

Coklat Gelap

Kajian mengesyorkan hanya beberapa potong coklat gelap dapat menghalang kamu daripada teringin makanan manis dan masin. Tambahan, coklat dapat menggalakkan pengeluaran endorfin yang feel-good, memberikan kamu tenaga lebih jadi tidaklah kamu mencari kudapan.

Badam

Ia mengandungi sumber protein, serat dan lemak yang baik untuk melambatkan proses pencernaan – jadi lebih lambatlah kamu rasa lapar. Makan sikit saja boleh tahan lama: Sasarkan segenggam kecil (kira-kira 14 biji), iaitu kira-kira 100 kalori.

Bertih Jagung

Ia seakan-akan a big bunch of air, tapi popcorn ini sebenarnya mesin gentian yang boleh buat kamu rasa kenyang. Bonus: Disebabkan kalorinya rendah, kamu bolehlah makan banyak tanpa rasa bersalah, yang akan ‘menipu’ otak untuk makan sikit kemudian, disebabkan kamu dah kudap begitu banyak.

 

Foto: 123rf.com

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor