Mahu Sayur Tahan Lama Dalam Peti Sejuk? Cuba Tip Ini
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Mahu Sayur Tahan Lama Dalam Peti Sejuk? Cuba Tip Ini

Mahu Sayur Tahan Lama Dalam Peti Sejuk? Begini Caranya

Tak pasti apa yang terasa lembik dalam tempat sayur peti sejuk kamu? Ya, sudah tiba masanya untuk kamu pastikan makanan yang disimpan bertahan lebih lama. Ini yang boleh kamu lakukan dengan sayuran atau buah yang sudah terlebih ranum.
3 of 5
Use your ← → (arrow) keys to browse

ROOTS

BEKUKANNYA

Kamu boleh bekukan lobak merah, turnip dan kentang – dan gunakannya terus daripada peti beku untuk sup dan stew. Celurnya terlebih dahulu untuk dua minit sebelum bahagikannya ke dalam freezer bags.

GUNAKANNYA

Untuk tingkatkan vitamin, buang bahagian yang rosak dan masukkan bahagian yang masih elok ke dalam smoothie kamu. Kentang boleh dikisar menjadi hash browns.

BUANG!

Untuk lobak merah – jika ia bengkok, buang terus. Tapi jika ia merekah, ia masih boleh digunakan.

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor