Mahu Sayur Tahan Lama Dalam Peti Sejuk? Cuba Tip Ini
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Mahu Sayur Tahan Lama Dalam Peti Sejuk? Cuba Tip Ini

Mahu Sayur Tahan Lama Dalam Peti Sejuk? Begini Caranya

Tak pasti apa yang terasa lembik dalam tempat sayur peti sejuk kamu? Ya, sudah tiba masanya untuk kamu pastikan makanan yang disimpan bertahan lebih lama. Ini yang boleh kamu lakukan dengan sayuran atau buah yang sudah terlebih ranum.
2 of 5
Use your ← → (arrow) keys to browse

PISANG

BEKUKANNYA

Kupas kulit kemudian potong kepada ketulan sebesar dua inci dan letakkannya di atas kertas pembakar sebelum bekukannya. Selepas beku, masukkan ke dalam freezer-safe bags.

GUNAKANNYA

Untuk kek pisang. Pukul 140 gram mentega dengan 140 gram gula kastor sehingga gebu. Kemudian dengan perlahan masukkan dua butir telur saiz besar yang sudah dipukul bersama sedikit tepung naik sendiri. Campurkan 140 gram tepung naik sendiri, satu sudu kecil baking powder dan dua pisang ranum yang sudah dilenyek. Tuang ke dalam dulang dan bakar selama 30 minit.

BUANG!

Jika ia sudah berbau pelik.

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor