Lebihkan Garam Untuk Lebih Sihat - Page 2 of 3 - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia

Lebihkan Garam Untuk Lebih Sihat

Excuse me, what?! Bukankah kamu perlu kurangkan garam kerana ia membahayakan kesihatan? No darling! Cosmo kongsikan khasiat serta kegunaan garam bukit untuk tujuan kesihatan yang ramai tidak tahu. Ya, ia bukanlah lagi satu rahsia!

‘Tambah Garam’ Untuk Lebih Sihat
Foto: 123rf.com

2 of 3
Use your ← → (arrow) keys to browse

Ini Kebaikannya

Jika kamu perasan, terdapat ketenangan apabila berada di kawasan seperti hutan, bukit-bukau, kawasan pergunungan, air terjun, tepi pantai mahupun selepas hujan lebat, kan? Ini kerana di tempat tersebut dan juga selepas hujan lebat, kandungan ion negatif adalah lebih tinggi dan menghasilkan keseimbangan elektrik atau dipanggil ionic balance dan garam bukit menambah kualiti sesuatu yang dicampur dengannya.

Garam ini berfungsi sebagai pemangkin dalam tindak balas kimia, oleh itu garam bukit sangat diperlukan dalam proses penghadaman dan pencernaan makanan, mengurangkan masalah angin dan gastrik. Ia sangat berkesan melancarkan pengaliran darah, merangsang kelenjar hormon, asid amino, mineral dan vitamin oleh organ tubuh. Ia juga kaya dengan iodin dan mampu mengimbangi kalsium dalam tubuh iaitu mineral yang penting untuk mencegah osteoporosis.

Kalau tak kenal nampak macam sombong, tapi bila dah kenal rupanya ‘gila-gila’ dan kaki sakat orang. A social butterfly in the concrete jungle that is Kuala Lumpur. Mudah bergaul dan sukakan cabaran serta hargai perbualan mendalam. Curious most of the time, sexy always. Put my best foot forward and is a perfect cocktail of Carrie and Samantha.

Love Expert