Lakukan Ini Untuk Elak Jadi Mangsa Ragut Di Dalam Lif!
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Lakukan Ini Untuk Elak Jadi Mangsa Ragut Di Dalam Lif!

Lakukan Ini Untuk Elak Jadi Mangsa Ragut Di Dalam Lif!

Kamu berseorangan? Sedang membawa barangan berharga? Baca ini dulu sebelum kamu membuat keputusan untuk menaiki lif seorang diri.

Baru-baru ini seorang wanita berdepan detik cemas apabila disamun di dalam lif, namun kejadian itu mengundang padah buat si peragut kerana berjaya diberkas pihak polis. Girls, kamu perlu lebih berhati-hati selepas ini! Cosmo kongsikan tip yang perlu kamu praktikkan agar tidak menjadi mangsa peragut yang seterusnya...

6 of 6Next
Use your ← → (arrow) keys to browse

Apa perlu kamu buat jika terperangkap di dalam lif?

  1. Dont’t be panic! Jika lif tersangkut, ketahuilah dengan bertenang kamu mampu berfikir secara positif dan tahu apakah tindakan seterusnya yang perlu dimabil.
  2. Jangan risau tentang bekalan udara. Jika lif kamu tersekat di antara tingkat satu dan tingkat dua, kamu masih mempunyai bekalan oksigen yang mencukupi.
  3. Tekan butang intercom dengan kerap untuk bantuan kecemasan. Percaya atau tidak, dengan menekan butang itu sesiapa saja yang berada di luar boleh mendengarnya. Mudah amaran kecemasan tersebut disampaikan.
  4. Amaran! Elak memanjat untuk cuba membuka pintu lif kerana ia boleh membahayakan nyawa kamu. Cuba bertenang. Nyawa kamu lebih penting.
  5. Elak berdiri sebaliknya duduk untuk kurangkan impak semasa lif tersangkut. Kamu juga perlu kurangkan pergerakan dan tunggu sehingga bantuan kecemasan sampai.

A woman who always smiles. And can be very scary if you drive her mad. Selalu percaya kepada prinsip, Execution Is King. Sedang obses ‘bikin’ badan sebab tiada yang lebih menggembirakan setiap wanita bila mereka tampil sihat dan ONS. Lepas dah cantik, inilah masanya ‘tayang’ dengan menggembara. Mahu terbang sebanyak negara yang mungkin kerana… life is an adventure! I agree to live life like there’s no tomorrow.

Editor