Kenapa Senggugut Kamu Lebih Teruk Berbanding Orang Lain? - Page 2 of 4 - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia

Kenapa Senggugut Kamu Lebih Teruk Berbanding Orang Lain?

Jika datang bulan kamu sangat kejam – meninggalkan kamu senggugut dan berguling kesakitan di atas katil setiap bulan, kamu mungkin menghidapi endometriosis (atau salah satu daripada kondisi penyakit lain). 

Foto: Shutterstock.com

2 of 4
Use your ← → (arrow) keys to browse

ADENOMYOSIS

“Serupa seperti endometriosis, kecuali tisu endometrial di implan dalam otot rahim yang dan boleh menyebabkan kesakitan,” kata Dr Hunt.

PETANDA: Kekejangan yang sakit, perut kembung dan sakit ketika hubungan intim – di mana kesakitan itu akan berterusan untuk satu ke dua hari selepas.

CARA TANGANI: The Pill atau Mirena IUD adalah rawatan terbaik selepas kamu didiagnosis tapi terdapat beberapa pilihan lain seperti pembedahan adenomyomectomy (pembuangan adenomyosis), endometrial ablation (pembuangan lapisan rahim) dan buat segelintir kes (atau buat mereka yang tidak mahukan zuriat selepas itu), pembedahan hysterectomy.

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor