Kamu Terpaksa Berpindah? Ini Cara Cari Kawan Baru Ala Cosmo - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia

Kamu Terpaksa Berpindah? Ini Cara Cari Kawan Baru Ala Cosmo

Tak disangka-sangka kamu perlu berpindah ke tempat baru, beratus-ratus kilometer lokasinya. Sudah tiba masanya kamu cari BFF baru dan dengan cheat sheet berikut, pasti rasa gelabah itu tak seberapa.

Foto: Nick Onken

Kamu pindah cross-country kerana dapat pekerjaan baru takpun kena ikut suami yang telah ditempatkan ke negeri atau negara lain. Maka bermulalah babak baru dalam hidup kamu termasuklah meninggalkan geng sekepala di tempat lama. Jika kitaran sosial kamu makin mengecut, cuba bertindak seperti kamu dah putus hubungan: Tinggalkan gaya lama, kembali ke luar sana, jumpa dan berkenalan dengan kawan baru. Ikuti kisah wanita Cosmo berikut dan cara mereka peroleh kawan boleh jadi tauladan untukmu.

Prev1 of 5
Use your ← → (arrow) keys to browse

*TEMAN DI GIM

Kamu nampak dia sedang rocking the treadmill di sebelah kamu. Tapi bagaimana nak ‘panjangkan’ perkenalan daripada sekadar senyum dalam berpeluh ke lepak minum selepas bersenam?

DIA BERJAYA, KENAPA TAK KAMU? Selepas jenuh ‘berjuang’ di atas basikal di gim yang pertama kali dikunjungi sejak berpindah, *Yusrina Hamzah menoleh kepada wanita di sebelahnya dan berkata, “’You tahu tak bagaimana nak betulkan benda ni?’ Kali kedua bertemu dengannya di kelas gim, kami bertukar nombor malah bersetuju untuk lepak bersama. Kami dapat rasakan yang kami ngam.”

PELAN SUKSES Tunjukkan sisimu yang vulnerable, menurut Shasta Nelson, jurulatih kehidupan, penulis Friendships Don’t Just Happen! Memang lebih mudah untuk relate bila kamu tak nampak terlalu sempurna.

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor