Jangan Ambil 8 Makanan Ini Selepas Bersenam - Page 3 of 8 - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Jangan Ambil 8 Makanan Ini Selepas Bersenam

Jangan Ambil 8 Makanan Ini Selepas Bersenam

Salah satu nasihat penting yang kamu akan dapat daripada jurulatih peribadi atau pakar nutrisi adalah jangan lupa isi perut selepas bersenam. Kemu kehilangan tenaga ketika bersenam dan otot kamu 'bekerja', jadi penting untuk perbaiki dan isi semula tubuh dengan makanan sejurus selepas itu. Tapi tak ada gunanya kamu bersenam jika kamu makan atau minum membabi buta saja kerana sesetengah makanan boleh bawa lebih keburukan berbanding kebaikan. Kami minta Integrative Nutrition Health Coach, Amy Wright berkongsi pandangan mengenai makanan yang perlu dielak selepas bersenam:

Jangan Ambil 8 Makanan Ini Selepas Bersenam

Foto: Shutterstock.com

3 of 8
Use your ← → (arrow) keys to browse

3. Hidangan rendah karbo

Protein sangat penting selepas bersenam, tapi tahukah kamu karbo juga penting untuk pemulihan dan nourishment? Alasannya: “Tubuh kamu menggunakan simpanan glikogen ketika bersenam dan mengambil karbo selepas bersenam membantu tubuh menyimpannya semula.”

Kamu mungkin tak sedar yang hakikatnya buah-buahan adalah sumber yang baik untuk karbohidrat, dan Amy mencdangkan kamu mengambil strawberi, pisang, beri biru, dan kiwi – yang turut menjadi kegemarannya.

Dia juda mencadangkan kamu memilih ‘smart carbohydrates’ seperti gandum penuh, legumes, buah dan sayuran berbanding refined carbohydrates seperti roti putih, pasta atau hidangan bertepung. “Ini akan memastikan kamu ada bekalan tenaga yang mencukupi sepanjang hari,” jelasnya.

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor