Jangan Ambil 8 Makanan Ini Selepas Bersenam - Page 2 of 8 - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Jangan Ambil 8 Makanan Ini Selepas Bersenam

Jangan Ambil 8 Makanan Ini Selepas Bersenam

Salah satu nasihat penting yang kamu akan dapat daripada jurulatih peribadi atau pakar nutrisi adalah jangan lupa isi perut selepas bersenam. Kemu kehilangan tenaga ketika bersenam dan otot kamu 'bekerja', jadi penting untuk perbaiki dan isi semula tubuh dengan makanan sejurus selepas itu. Tapi tak ada gunanya kamu bersenam jika kamu makan atau minum membabi buta saja kerana sesetengah makanan boleh bawa lebih keburukan berbanding kebaikan. Kami minta Integrative Nutrition Health Coach, Amy Wright berkongsi pandangan mengenai makanan yang perlu dielak selepas bersenam:

Jangan Ambil 8 Makanan Ini Selepas Bersenam

Foto: Shutterstock.com

2 of 8
Use your ← → (arrow) keys to browse

2. Processed energy bars

“Ya, ia boleh memudahkan kamu yang sentiasa sibuk, namun elakkan ultra-processed energy bars yang mengandungi terlalu banyak bahan-bahan,” nasihat Amy. “Tip paling mudah, jika kamu tak faham atau tahu apa yang kamu baca dalam kandungan, your body won’t either.”

Pendek cerita, elakkan snack bars yang mengandungi pemanis tiruan (seperti aspartame), refined sugar, atau gula semula jadi yang tinggi. “Kamu boleh gantikan snack bars dengan pisang atau beri bersama segenggam kacang,” tambahnya.

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor