Jangan Ambil 8 Makanan Ini Selepas Bersenam - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Jangan Ambil 8 Makanan Ini Selepas Bersenam

Jangan Ambil 8 Makanan Ini Selepas Bersenam

Salah satu nasihat penting yang kamu akan dapat daripada jurulatih peribadi atau pakar nutrisi adalah jangan lupa isi perut selepas bersenam. Kemu kehilangan tenaga ketika bersenam dan otot kamu ‘bekerja’, jadi penting untuk perbaiki dan isi semula tubuh dengan makanan sejurus selepas itu. Tapi tak ada gunanya kamu bersenam jika kamu makan atau minum membabi buta saja kerana sesetengah makanan boleh bawa lebih keburukan berbanding kebaikan. Kami minta Integrative Nutrition Health Coach, Amy Wright berkongsi pandangan mengenai makanan yang perlu dielak selepas bersenam:

Jangan Ambil 8 Makanan Ini Selepas Bersenam

Foto: Shutterstock.com

Prev1 of 8
Use your ← → (arrow) keys to browse

1. Sugary post-workout shakes

“A protein smoothie adalah salah satu minuman kegemaran saya selepas bersenam kerana ia dengan pantas memulihkan semula tubuh selepas intense workout,” kata Amy. “Namun, bukan serbuk protein sama. Berhati-hati dengan serbuk protein yang mengandungi gula, lebih-lebih lagi shakes dengan pemanis tiruan yang mungkin mengandungi fillers, bahan kimia dan agen membina otot.”

“Serbuk protein kegemaran saya adalah dari Form Nutrition. Selepas bersenam, saya biasanya akan campurkan dua sudu dengan seulas pisang, 150g strawberi, whole oats, susu badam tanpa gula, ais dan some super greens powder.”

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor