Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia

Cara Jadi Pekerja Terhebat Dan Disenangi Semua Orang

Orang boleh ‘hidu’ cubaan bina rangkaian dengan maksud tersirat tertentu. Baca untuk ketahui taktik betul untuk build connections tanpa kelihatan seperti nak pasang aircond 'kuasa kuda' (dalam erti kata lain, mengipas).

Foto: Nick Onken

3 of 7
Use your ← → (arrow) keys to browse

SELALULAH UCAPKAN TERIMA KASIH. Semua orang suka bila usahanya mendapat pujian atau rasa dihargai selepas membantu kamu lakukan sesuatu. Ini termasuklah bila kamu mengecapi kejayaan, ucaplah terima kasih kepada pasukanmu. Dapat kerja baru? Hantarkan e-mel atau nota kepada bekas majikan atau penyelia internship kamu berbunyi: “Terima kasih kerana bantu saya mengasah skil yang telah menjadikan saya lebih baik hari ini.” Ucapan terima kasih yang benar-benar ikhlas akan memberikan impresi yang amat berkuasa.

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor