Cara Cipta Solekan Mata Klasik Seksi - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia

Cara Cipta Solekan Mata Klasik Seksi

Bayangkan pembayang bawah mata seperti solekan side-boob. Ia lebih edgy daripada solekan smoky biasa dan tampak super-hot!

Ikuti langkah-langkah di bawah untuk kuasai teknik solekan yang sedang hangat ini. 

1. SAPU PEMBAYANG MATA

The lower you take the shadow, the more dramatic the look will be. Menggunakan shadow stick atau berus duo-fibre (seperti M·A·C) — basahkan berus untuk efek lebih jelas — mula gariskan betul-betul di bahagian kelopak yang hampir dengan bulu mata. 

2. ADUN SEKATA

Samarkan garis yang jelas dalam pergerakan windshield-wiper atau dari kiri ke kanan, cadang jurusolek Katie Jane Hughes. Berus fluffy (cuba Bobbi Brown) boleh memudahkan sapuan.

3. LIGHTEN UP ON LOWER LASHES

“Pembayang bawah mata menambah lebih drama pada penampilan,” says Katie. Lap berus maskara sebelum layangkan di bulu mata bawah untuk efek lebih lembut.

4. SAVE THE FOUNDATION FOR LAST
Dengan cara ini, jika bedak bertabur, kamu boleh lap saja tanpa merosakkan base kamu. 

Prev1 of 3
Use your ← → (arrow) keys to browse

 

OMBRÉ GAZE: Gariskan pembayang kobalt pada sudut luar mata bawah, dan highlight sudut dalam mata dengan rona platinum. 

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor