Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia

Cara Buat Kerja Di Pejabat… Like A Boss!

Mungkin kamu belum jadi bos, tapi jika kamu tahu nak berlagak sepertinya, kamu mungkin diambil kira untuk kerja atau jawatan itu. Kan kamu ada pelatih nombor satu yang boleh lakukan semua ini: Diri kamu sendiri.

Foto: Nick Onken

4 of 6
Use your ← → (arrow) keys to browse

Jangan Menggelabah

Ramai wanita yang baru mula kerja akan rasa kecewa satu macam bila idea yang diajukan tak dapat sebarang bintang. Sudah tentu kamu akan hadapi kegagalan. Kamu kena tahu cara untuk move on dan keluarkan idea yang lebih hebat. Tahan diri, lawan sebarang keinginan untuk berbunyi defensif, and bounce back. Bos pun kena ‘tembak’ juga, justeru lebih baik keep cool daripada nampak sangat kamu tu kecewa.

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor