Cara Buat Kerja Di Pejabat... Like A Boss!

Cara Buat Kerja Di Pejabat… Like A Boss!

Mungkin kamu belum jadi bos, tapi jika kamu tahu nak berlagak sepertinya, kamu mungkin diambil kira untuk kerja atau jawatan itu. Kan kamu ada pelatih nombor satu yang boleh lakukan semua ini: Diri kamu sendiri.

Foto: Nick Onken

2 of 6
Use your ← → (arrow) keys to browse

Kendali Keutamaan

Pemilik perniagaan dan ketua jabatan ada bermacam-macam tugasan yang akan menarik mereka ke sana sini pada setiap hari. Mereka kena tahu apa itu hot-potato, perkara kena selesaikan dan yang mana boleh ditangguhkan dulu. Sama seperti kamu. Buat satu senarai dan sentiasalah memberikan keutamaan pada tugasan, sambil tolak naik turun yang mana penting dan sebaliknya. Setiap kali kamu diberikan satu tugasan, fikirkan: Yang mana lebih penting? Apa yang boleh ditunggu, dan selama mana?

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor