Apakah Tahap Kecergasan Kamu? - Page 5 of 6 - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia

Apakah Tahap Kecergasan Kamu?

Cosmo reka tujuh ujian kecergasan do-it-yourself yang kamu boleh lakukan di rumah secara percuma. Ujian ini fokus terhadap ketahanan, kekuatan,  kardio dan fleksibiliti tiubuhmu. Catat keputusan kamu kemudian lakukan semula setiap empat minggu supaya kamu jadi lebih baik daripada semalam.

 

5 of 6
Use your ← → (arrow) keys to browse

 

UJIAN #5 – KADAR DEGUPAN JANTUNG KAMU?

 

Kenapa lakukan ujian ini?

Meneliti kadar degupan jantung kamu adalah salah satu cara untuk pastikan jika kamu lakukan senaman yang bagus ataupun tidak. Jika resting heart rate (RHR) kamu terlalu tinggi, jantung kamu bekerja terlalu kuat untuk mengepam darah. Jika ia terlalu rendah, kitaran oksigen tidak betul. Kadar purata RHR adalah di antara 70 dan 90 degupan satu minit.

 

Bagaimana?

Cari nadi kamu dengan meletakkan dua jari pada pergelangan tangan ataupun leher kamu. Lakukan ini ketika kamu baring dan tidak bersenam. Kira untuk 15 saat kemudian dan darabkan empat – ini adalah RHR kamu. Catatkan masa berapa lama masa di ambil untuk kembali kepada RHR kamu selepas melakukan senaman. Pada minit pertama, ideal untuk ia turun 20 degupan.

 

Kalau tak kenal nampak macam sombong, tapi bila dah kenal rupanya ‘gila-gila’ dan kaki sakat orang. A social butterfly in the concrete jungle that is Kuala Lumpur. Mudah bergaul dan sukakan cabaran serta hargai perbualan mendalam. Curious most of the time, sexy always. Put my best foot forward and is a perfect cocktail of Carrie and Samantha.

Love Expert