6 Isu Tubuh Yang Mengganggu Fikiranmu Dan Cara Atasinya - Page 6 of 6 - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia
Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia

6 Isu Tubuh Yang Mengganggu Fikiranmu Dan Cara Atasinya

Bulu tumbuh di tempat yang pelik, kaki berpeluh dan rambut berkelemumur? Jom tangani isu ini supaya kamu boleh tumpukan perhatian pada perkara lain yang lebih penting dalam hidupmu.

Foto: Shutterstock.com

6 of 6Next
Use your ← → (arrow) keys to browse

KELEMUMUR

Habuk-habuk putih akan buatkan penampilan kamu tampak selekeh. “Untuk pastikan kulit kepala sihat, jangan mandi guna air yang telalu panas bila membasuh rambut. Elakkan gunakan pengering rambut terlalu lama dan jarakkan dari rambut semasa mengeringkannya.

Basuh rambut sekerap mungkin (setiap hari atau sekurang-kurangnya tiga kali seminggu) dengan syampu anti-kelemumur berkualiti tinggi. Ini adalah salah satu langkah penting untuk menyingkirkan kelemumur, dan memiliki kulit kepala yang sihat.

Biasakan diri untuk membasuh rambut selalu. Ia akan membantu mengurangkan penghasilan kelumumur dengan menyingkirkan sebum – sumber makanan untuk kulat dan salah satu faktor yang menyebabkan kelumumur.

 

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor