9 Alasan Malas Berjoging Dan Cara Atasinya - Page 4 of 9 - Cosmopolitan - Majalah Paling Laris Di Dunia

9 Alasan Malas Berjoging Dan Cara Atasinya

Alasan kamu, tak cukup masa, motivasi dan tenaga? Di sini Cosmo nak cakap, kamu TIADA alasan untuk tidak berjoging!

Foto: Shutterstock.com

4 of 9
Use your ← → (arrow) keys to browse

4. “Saya sibuklah”

HENTI BERALASAN! “Untuk tidak menjadikan larian sebagai pengganggu waktumu, jadikannya sebahagian daripada rutin harian, untuk pergi dari titik A ke B,” kata Fulford. Sama ada kamu masukkan sesi ini untuk ke tempat kerja atau berlari sewaktu atau selepas waktu bekerja – kajian menunjukkan kamu jadi lebih produktif selepas bersenam pada waktu tengahari.

Persiapan juga penting. “Bawa snek ke tempat kerja,” kata Kim Pearson, pakar nutrisi. Makan smoothie yogurt dengan serbuk protein dan segenggam kekacang sejam sebelum  berlari. “Ia adunan protein, karbo slow-release dan lemak penting,” katanya.

Suka mengembara, cuba resipi baru, buat cross-stitch, masuk muzium – tapi kebanyakannya sempat buat dalam fikiran saja sebab susahnya nak cari masa terluang! Lebih suka memerhati daripada bercakap (penat kan cakap banyak?) dan sangat menghargai seni. Cara jadi wanita bahagia? Jangan peduli apa kata orang. Jika tak penting, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jangan biar ia mengganggu emosi dan minda kamu.

Sub-Editor